Podcast Piet Stockmans

Lancering Podcast

Op 26 oktober 2021 lanceerden we een Podcast en topcast met Piet Stockmans. Porseleinkunstenaar Piet Stockmans werd die dag 81 jaar jong en vertelt als oprichtend kunstenaar van Pasfoundation als geen ander een boeiend ‘kortverhaal’ dat de link legt tussen kunstbehoud én het bedrijfsleven. Een verhaal, een podcast die ook zonder beelden inspireert en verbindt.

Waarom een Podcast met Piet Stockmans?

Piet Stockmans richtte in 2012 Pasfoundation – Private Art Support Foundation – op met als kerngedachte, het bewaren van ‘oeuvres’ (overzichtscollecties) van Belgische kunstenaars. Bedrijven steunen het initiatief én kunnen een groeiende kunstcollectie mee uitdragen. Hoe meer steunende partners, hoe meer oeuvres als erfgoed bewaard kunnen blijven én ten dienste komen van een nieuw publiek, in de bedrijfsgebouwen.

Met de Koning Boudewijnstichting als structurele partner sedert 2018, wordt archiveren en elders exposeren, ook erfgoed bewaren. De kunstcollectie is onvervreemdbaar en reist rond bij bedrijfspartners in heel het land.

Drempels verlagen en kunst toegankelijk maken

Kijken naar kunst geeft een bredere blik op de wereld. Maar ook ‘luisteren naar de stem van de kunstenaar’, verrijkt en verruimt de geesten, dat bewijst deze podcast zeer zeker.

Pasfoundation wil naast het inzetten op kunstbehoud voor de toekomst, kunst ook toegankelijker maken en dat mét en dankzij de steun van kunstminnende bedrijfspartners. Bedrijven steunen het erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting en dragen de collectie uit in de eigen gebouwen. En zo zie je bvb. sinds kort plots twee kunstwerken van Piet Stockmans bij Mediahuis, daar waar je het niet meteen verwacht.

Wandel eens binnen in de lobby en eens ‘de drempel over’, komt kunst van o.m. Piet Stockmans alsook van enkele andere Belgische kunstenaars je tegemoet, en dat doet goed. In de podcast getuigen alvast enkele werknemers spontaan (de opnames gebeurden immers zonder voorbereiding tijdens de kunstplaatsing van Pasfoundation) over de meerwaarde van kunst, die hen nu (dagelijks) omringt en zichtbaar en hoorbaar inspireert.

Tactility and vulnerability

“Bij mij gaat het over tactiliteit en kwetsbaarheid, en wat is er meer tactiel dan de huid en wat is er meer kwetsbaar dan de mens.” aldus Piet Stockmans. Het werk ‘Gestapelde Lichamen’ dat in de lobby van Mediahuis geïnstalleerd werd, sluit hier naadloos bij aan en is de rode draad in zowel de overzichtsexpo ‘Het Archief’ van Piet Stockmans alsook in zijn oeuvre aldus. De kleur die de hoofdtoon zet is Stockmans-blauw, niet enkel terug te vinden in zijn werken maar ook in het ‘blauwe strikje’ (meestal zijn dress-code) dat eveneens een betekenis heeft.

Archiveren voor de toekomst

Piet Stockmans is naast bijzonder creatief, filosofisch én grappig, ook nuchter, waarbij het einde des levens een thema is dat hij tevens vorm geeft en niet uit de weg gaat.

Met ‘Het Archief’ geeft de kunstenaar inkijk in de vele creaties die hij over al die jaren heen maakte. Soms met een hoekje af, altijd volgens de kracht van de natuur, waarbij imperfecties de schoonheid en authenticiteit van het creatieve werk bekrachtigen.

Daar waar het uitgestrekte archief van Piet als het ware een langspeelfilm van zijn carrière tentoonstelt, brengt de podcast een kortfilm en heeft Pasfoundation met een overzicht van 35 kunstwerken in de collectie, een staalkaart en representatieve documentaire (‘kleiner archief’) van zijn vrije werk als kunstenaar. Dit overzicht is onvervreemdbaar maar staat wel ten dienste van partnerbedrijven én culturele partners (musea e.a.).

In samenwerking met Mediahuis

En net omdat kunst zoveel te vertellen heeft, ook zonder beelden zo blijkt, maakte Mediahuis voor Pasfoundation deze podcast. Mediahuis is één van de momenteel 25 partners van Pasfoundation.

Om de kracht van kunst ruimer te verspreiden en omdat kunst ook communicatie is en Pasfoundation bijdraagt een het algemeen belang, zette Mediahuis zich graag en voluit in voor het realiseren van deze podcast die iedereen horen mag!

Nathalie Delporte, Radiomanager voor NRJ & Nostalgie ging uitvoerig in gesprek met Piet Stockmans, zowel op C-mine te Genk – daar waar Studio Pieter Stockmans staat – alsook bij Mediahuis (te Hasselt). Bij Mediahuis zijn sedert kort twee bijzondere kunstwerken van Piet Stockmans te kijk. ‘Only for Adults’, een porseleinen boek dat z’n plaats perfect inneemt naast de redactie en ‘Gestapelde lichamen’, een werk dat in de lobby zowel een eye-catcher alsook een statement vormt.

Pasfoundation is Mediahuis en Nathalie Delporte heel erg dankbaar voor deze samenwerking en geslaagde podcast als blijvend ‘verjaardagsgeschenk’ voor Piet en meer nog als oproep voor andere ondernemers om bij te dragen aan het Pasfoundation Fonds van de Koning Boudewijnstichting.

Verzamelen en ‘ont-zamelen’ in bedrijven

Bedrijven die mee willen bouwen aan de toekomst van Belgische kunst en kunst volgens een maatschappelijk relevant model verzamelen (erfgoed) én in de eigen gebouwen tonen en ‘ont-zamelen’, kunnen voor een kennismaking contact opnemen met partner relations manager Sylvie Van Dun via sylvie@pasfoundation.be – www.pasfoundation.be

Beluister de podcast en geniet van een inspirerend kortverhaal, vol actuele waarden die de maatschappelijk relevantie van kunst in bedrijven, voluit in de verf zet!

In the picture (foto’s door Juul Voets)

Bekijk hieronder de fotoreportage van vrijdag 22/10: bijeenkomst bij Piet Stockmans en preview (fragmenten) Podcast alsook bezoek aan ‘Het Archief’. Ook het Archief bezoeken? Check de website: www.pietstockmans.com