Hoe kwam u in contact met Pasfoundation?
Een 2-tal jaren geleden kwamen we met KBC, vooral vanuit het sterk lokaal verankerde netwerk, in contact met Pasfoundation dat blijkbaar ‘niet toevallig’ iets meer bekendheid geniet in Limburg.
Niet toevallig?
Dat Pasfoundation zijn oorsprong heeft bij kunstenaar Piet Stockmans (C-mine Genk én internationaal bekend), mij uiteraard welbekend, was me niet geheel duidelijk. Ook daarom ben ik blij dat we samen inzoomen op onze samenwerking. Bedrijven gaan soms engagementen aan, waarbij het na enige tijd (en overdrachten intern) soms onduidelijk is waarom ze dit doen. En dàt blijft een heel belangrijke vraag die we eerlijk en transparant met meerwaarde in beeld willen brengen.
Ook vanuit Pasfoundation zijn we heel blij dat u tijd maakt voor dit gesprek én persoonlijke kennismaking. Als regionaal directeur voor KBC bent u immers ook voor ons een heel waardevol en belangrijk ambassadeur en is betrokkenheid aan de basis het fundament. Hoe kunnen wij deze betrokkenheid mogelijks voor u nog versterken?
Ik apprecieer het erg dat jullie tijd maken om te luisteren naar de partners en ook vanuit hun visie en aandachtspunten verder willen inzetten op duurzame relaties. Voor KBC is het partnership zoals ik aangaf eerder toevallig tot stand gekomen en had ik dan ook nood aan een duidelijker kader van wat we voor mekaar kunnen betekenen. Dit gesprek, verdere communicatie alsook de folders waarin jullie de partners mooi in beeld brengen, geven alvast blijk van jullie persoonlijke aanpak en groei – ik zie meerdere nieuwe partners aan boord, mooi! – wat we ten zeerste mee aanmoedigen. Zo voelen we ons méér partner van een boeiend en groeiend verhaal mét maatschappelijke meerwaarde. Het komt zeer zeker ten goede aan de betrokkenheid, die met dergelijke persoonlijke afspraken en ‘een nieuwe gezicht’ ook voor ons positief gevoed wordt!
Kan u de bedrijfscultuur van KBC duiden in enkele woorden?
Dat kan ik zeker, want we vatten deze samen in het letterwoord PEARL. Hierbij staat de P voor ‘Performance’, E voor ‘Empowerment’, A voor ‘Accountability’, R voor ‘Responsiveness’ en L voor ‘Local Embeddedness’. Die krachtige begrippen willen we vooral in de praktijk samen waarmaken, met sterke teams van geëngageerde mensen.
Het spreekt verder voor zich dat onze beslissingen, werkethiek en samenwerkingsverbanden maximaal aansluiting dienen te vinden bij de beschreven cultuur en bij onze waarden.
Hoe ziet u de link tussen Pasfoundation en uw bedrijfscultuur?
Voor KBC Limburg zie ik daarbij o.m. de link naar ‘Local Embeddedness’, gezien de roots van Pasfoundation in onze regio. Doch, natuurlijk is dat géén must maar het is voor ons wel een mooie match, waar we misschien ook zelf iets duidelijker mee kunnen uitpakken. Wie zijn de getoonde kunstenaars, wat is hun link met onze regio, enz. … Dat beter in beeld brengen, kan tevens de interne en externe betrokkenheid vergroten.
Ook ‘Accountability’, wat staat voor het nemen van verantwoordelijkheid, is een zijdelingse link vanuit ons engagement met Pasfoundation die ik beschouw als een gedeelde verantwoordelijkheid naar de maatschappij. Het tonen van Belgische kunst vanuit jullie stichting en een duurzame insteek met een link naar de musea, doen we vanuit een vorm van ‘Social Responsability’. Zo tonen we niet enkel betrokkenheid en een hart voor kunst en cultuur maar tevens een hart voor onze regio, waar ik als regiodirecteur op inzet.
Mag ik noteren, Hart met een grote H: ‘Een Hart voor Limburg’?
Correct. KBC is één van de gouden sponsors van ‘Een Hart voor Limburg’ waar we ons werkelijk met hart en ziel mee voor inzetten. Samen met (lokale) partners geven we steun aan projecten die kansen bevorderen van maatschappelijk kwetsbare jongeren. Een schitterend project, trouwens net zoals Pasfoundation erkend en beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Denkt u daarnaast nog aan andere projecten waarbij KBC een stukje van zijn ‘hart’ en steun geeft aan mens en maatschappij?
Laat het duidelijk zijn, we blijven ons zeer zeker met een warm hart voor mens, milieu én maatschappij inzetten, zelfs in economisch uitdagende tijden! Onze tastbare bijdrage aan maatschappelijk verantwoord ondernemen dienen we uiteraard telkens af te wegen, waarbij we naast steun aan enkele projecten aldus betrokkenheid en een zijdelings vorm van (zichtbare) return appreciëren en verwachten.
Over andere engagementen, die er absoluut nog zijn, spreek ik me niet in detail uit. Echter, naast een bewuste, doch wel afgewogen vorm van steun vanuit ‘social responsability’ is KBC ook sponsor van meerdere manifestaties.
U bent duidelijk ook een ‘kunstminnend man’, zo hoor en zie ik op uw kantoor. Hoe zit dat verder voor KBC?
Op mijn kantoor kon ik zelf enkele werken kiezen. Ze komen uit de collectie van KBC. Eentje is van Noël Vermeulen. Een 20ste eeuws Belgische schilder (1917-1989) en eerder onbekend, maar ik hou ontzettend van zijn stijl. Daarnaast twee werkjes die gemaakt zijn door mijn vrouw naar “De Danseressen” van Theo Van Doesburg.
KBC heeft steeds een nauwe band ontwikkeld met het kunstpatrimonium van België. In de jaren zeventig heeft het toenmalige Kredietbank, het Rockoxhuis gekocht en gered van de sloop. Op basis van de archieven heeft men getracht de inboedel van wijlen Rockox en zijn echtgenote zo goed te reconstrueren en vandaag is het Rockox-Snijders huis een fantastisch museum, open voor het publiek met toch een uniek collectie van meesters uit de 16° en 17de eeuw. Daarnaast heeft KBC in de loop der jaren ook een mooie collectie opgebouwd: Belgische en Vlaamse kunst uit de 19e en 20e eeuw, een zeer bijzondere verzameling Ensor-etsen en een staalkaart van na-oorlogse Belgische kunstenaars.
Samen met Pasfoundation werd eerder een bezoek aangeboden aan het Snijders-Rockoxhuis, alsook een exclusieve vernissage voor de tentoonstelling ‘Krachten’. Zijn culturele events een waardevol extra aanbod voor u als partner?
Het kunnen aanbieden van iets exclusievere events, blijft zeker interessant voor een bepaald cliënteel van KBC. Wanneer Pasfoundation vanuit het culturele netwerk daartoe concrete suggesties kan overmaken, dan kijken wij daar graag naar uit …
Een atelier-bezoek bij één van de kunstenaars? Of een kunstenaar die ter plaatse het werk komt toelichten?
Beiden kunnen interessant zijn. Daartoe mogen jullie ons altijd voorstellen overmaken.
Pasfoundation brengt van tijd tot de tijd partners samen met eigen events, en wil daarnaast inderdaad ook input en inspiratie aanreiken voor de partners. Reminder: binnenkort bezoeken we museum FeliXArt met onze partners e.a. en wat later volgt wellicht een culturele wandeling in Antwerpen, meer nieuws daarover volgt nog …
Houdt u ons maar op de hoogte, en nog een suggestie: mogelijks bij een volgende editie aanwezigheid op TEFAF in Maastricht?
Mooie suggestie, maar we opteren samen met onze partner, de Koning Boudewijnstichting voor een zichtbare aanwezigheid op BRAFA te Brussel. Heeft u daartoe onze uitnodiging ontvangen?
Jawel, alsook genoten van een inspirerend bezoek, hartelijk dank daarvoor!
Zonder dank, wij bedanken KBC en u, meneer Leemen, voor uw zeer gewaardeerd partnership en voor dit fijne gesprek. Samen met een groeiend aantal partners in heel het land springt KBC (Limburg) vandaag in het oog als geëngageerde partner met een hart voor kunst én duurzaam behoud ervan. Oprechte dank voor jullie steun.
En, het laatste woord in dit gesprek is aan u …
In de eerste plaats blijft mijn hart kloppen voor Limburg en voor KBC maar daarnaast ben ik ook blij dat u vanuit Pasfoundation de stichting duidelijker op de kaart zet en onze samenwerking, die na dit gesprek nog meer inhoud én fundament voor me heeft gekregen, met passie en gerichte verbinding naar de partners opvolgt en mee uitdraagt. Dat geeft éxtra waarde aan ons bijzonder engagement, dat we graag mee ter harte nemen. En ja zeker, ‘kunst verbindt en kunst inspireert’!
Wij hopen tenslotte dat jullie nog véle partners mogen aanspreken, want enkel samen met vele andere bedrijfspartners, waarin inclusiviteit voorop staat wanneer het over ‘social responsability’ gaat, kunnen doelen bereikt worden. We wensen jullie daarbij ook ‘van harte’ veel succes!
Op de foto: Wim Leemen bij werk van Ado Hamelryck (°Halle, 1941): ‘Tekeningen’ (1994)
“Ontelbare, onleesbare tekens met pen en Oost-Indische inkt op Nepalees papier neergeschreven in een eindeloze schrijfbeweging. De tekens reflecteren de lichamelijke en innerlijke condities van de kunstenaar (aarzeling, volharding, vermoeidheid, spanning, berusting…) en de opperste concentratie waarmee hij ze heeft opgetekend. Symbool van de immer voortschrijdende tijd. In deze zwarte schriftuur ligt een geheim besloten, dat door de toeschouwer dient ontcijferd te worden.”
En in dat geheim kan ieder zijn eigen wonder wensen … doch, het is geen geheim dat wij nu allemaal en in de eerste plaats samen hoopvol uitkijken naar een ‘Post corona tijdperk’ waarbij niet enkel kunst verbindt met ‘social distancing’, maar weldra graag weer meer face 2 face, ter inspiratie en verrijking, ook in het bedrijfsleven, naast onze musea, galerijen, enz. En in tussentijd werken en kijken we net iets meer digitaal en versterken fijne gesprekken en een vleugje kunst de moraal. Take good care en graag tot kijk!
Interview door Sylvie Van Dun, Partner Relations Manager Pasfoundation met Wim Leemen, Regiodirecteur Limburg en Oost-België KBC