KMSKA & Willy De Sauter – Terugblik op topdagje proeven van Kunst te Antwerpen ‘Zuid’

Fotoreportage onderaan het nieuwsbericht.

Pasfoundation brengt kunst er erfgoed binnen bij talrijke organisaties en brengt mensen samen rond kunst. Alvorens de zomervakantie (voor velen) in te luiden, verenigden onze partners en kunstliefhebbers zich tijdens een smaakvol event te Antwerpen. Een bezoek aan KMSKA mocht niet ontbreken in onze jaarplanning en dat uiteraard op bijzondere wijze. In de voetsporen van veilingmeester Peter Bernaerts als onze gids, was het een unieke visite die de ‘oude meesters’ naadloos verbond met moderne kunst en ook voor wie reeds een bezoek bracht, een nieuwe kijk en verbindende blik op de talrijke kunstschatten gaf.

Opgewarmd met een hart vol kunst en een verrijkte blik ging de kunstenwandeling verder richting Vlaamse Kaai, waar Gallery Manager Astrid @Gallery Sofie Van de Velde ons op sprankelende wijze welkom heette. Met de zopas geopende expo van Willy De Sauter, tevens één van ‘onze kunstenaars’, was dit de perfecte halte om in aansluiting tevens de missie van Pasfoundation te belichten. Ann Van Laere nam als voorzitter het woord op een zonovergoten ‘Zuid’.

Willy De Sauter toont in de lopende expo een overzicht van zijn werken over de jaren heen. De eenvoud van de werken is het resultaat van een abstrahering die even doordacht als gevoelsmatig tot stand kwam en de kunstenaar ook internationaal op de kaart zette. Kijken en luisteren naar Willy De Sauter is meestappen in een andere wereld, waarbij hij moeiteloos de schijnbaar stille werken als geen ander tot leven wekt. Schitterend, een volleerd meester die uitblinkt in eenvoud, die even gelaagd is dan de complexiteit bij andere ‘grote meesters’ (als bij KMSKA).

Pasfoundation is dan ook enorm trots en blij met het eerder verworven oeuvre van Willy De Sauter dat als erfgoed opgenomen werd in de Pasfoundation-collectie van de Koning Boudewijnstichting. Zijn toonaangevend en grensverleggend werk is tekenend en een top voorbeeld van behoud van een oeuvre en kunstenaar die wij ook met ons project zeer bewust beschermen, breder uitdragen én bij de steunende partners in de verf zetten.

Stilaan verzadigd voor wat betreft het ‘kijken naar kunst’, vervolgden we het event met ‘proeven van kunst’ in het gesmaakte ‘sharing dinner-concept’ van Pilar. Als een familie (zo leek het wel), ondernemers & creatieve geesten, was het heerlijk genieten aan de lange tafels die rijkelijk gevuld werden met ‘foodart’. Foto’s tonen een voorsmaakje voor een volgende bijeenkomst, met een concept dat smaakte naar meer …

Als afsluiter en omdat kijken en proeven van kunst nog completer is met een staaltje ‘luisteren naar kunst’, sloten we de dag af met een jazz-concert bij Veilinghuis Bernaerts. Ook wij lieten ons verrassen door ‘Spook’  in een intens samenspel met bas, pedalsteel en drums door 3 topmuzikanten. De zwoele, filmische en zeg gerust avontuurlijke jazz-muziek zorgde voor een pittige noot en ook hier het verruimen van de blik, met als ontdekking voor velen veilinghuis Bernaerts dat ook als concertzaal en zomerbar de deuren opent.

En of de zon altijd schijnt op ‘Antwerpen Zuid’, alvast voluit op deze 28ste juni (2023) tijdens dit heerlijke netwerkevent, waarvan we met onderstaande foto-reportage de inspirerende vibes graag delen. Tot kijk!

Fotoreportage & tekst door Sylvie Van Dun – Coördinator en Partner Relations Manager Pasfoundation