Meet & Greet met kunstenaar bij CALLEXCELL

Op donderdag 4 november bracht kunstenaar Hugo Duchateau een bezoek aan CALLEXCELL, partnerbedrijf van Pasfoundation. CEO Karin Van De Velde maakte graag tijd voor een ‘meet & greet’ met de kunstenaar, die zijn werken kwam inspecteren en zag dat het goed was.

Hugo Duchateau is op zijn 83ste nog steeds erg actief als kunstenaar en naast zijn teken- en schilderkunsten is zijn ‘vertelkunst’ minstens even merkwaardig, zo blijkt. Duchateau nam Karin Van De Velde en Operations Manager Isabelle mee voor een levensles in ‘kijken’ naar de wereld en ook kijken naar kunst.

“De meeste mensen kijken enkel om hun weg te vinden en kijken zelden of nooit naar boven. Ook de projectie van de wolken op het bladerdek, al ooit ‘gezien’ welke vorm dat geeft? …” En zo opent Hugo Duchateau de ogen van zijn publiek en laat ons tevens met een nieuwe blik kijken naar de kunstwerken zoals geplaats bij Callexcell, die naast grijstinten, ook een sterk verhaal in zich dragen.

Het werk ‘Bijna dicht’ (zie foto met kunstenaar & Karin Van De Velde) is gemaakt op een plaat waarbij de tekening zelf voortvloeit uit het materiaal. In een tijd waarin de moderne schilderkunst in vraag gesteld werd wegens volop overspoeld en deels ‘overruled’ door nieuwe media die opkwamen, zocht Hugo Duchateau als geen ander naar vernieuwing vanuit de fundamenten van de teken- en schilderkunst. Heel zijn werk is een onderzoek naar de mogelijkheden van de schilderkunst, zo verklaart hij ons.

Het werk ‘Geschilderd potlood en grafiek in de ruimte’ (zie foto onder met kunstenaar en Kathleen Swillens) is een fraai voorbeeld van dergelijk sterk werk uit zijn oeuvre dat een ideale symbiose van potloodlijnen op eerst wit papier, dat door het potlood helemaal grijs gekleurd werd. “De inhoud van een potlood laat heel veel toe en dit is een creatieve toepassing en kunstwerk dat een harmonieus geheel, een symbiose als het ware, vormt.”

Merkwaardig is dat bij een verdere rondgang met de kunstenaar door de knappe ruimtes van het gigantische contact center, hij bots op een kunstwerk van Urbain Mulkers, dat – zo lijkt het wel – geïnspireerd is op zijn werk.

Bij Callexcell zijn naast 3 werken van Hugo Duchateau ook nog een reeks andere kunstwerken te kijk, die kleur en kracht toevoegen aan de werken van Duchateau. Hoewel, zo leert Hugo Duchateau ons, is grijs echter een bijzonder interessante kleur die niet voor niets de verwijzing ‘vijftig tinten grijs’ in zich draagt. “Grijs heeft als belangrijke functie om andere kleuren hun waarde te geven. Zonder grijs geen rood, blauw of groen. Kleuren die enkel juist ingeschat en bvb. gesorteerd kunnen worden op een grijze ondergrond.”

En zo doet Hugo Duchateau het grijs van deze novemberdag subtiel verkleuren naar vele andere mooie herfsttinten, waarbij het fel rood van een werk van Vincent Van Den Meersch met het oog van de kenner, ook weer raakvlakken blootlegt. En of kunst ons een bredere kijk op de wereld geeft!

Bij Callexcell werken maar liefst een 1000-tal medewerkers, uiteraard, niet allen samen aanwezig (in deze tijden) op de kantoren in Sint-Truiden, Luik en Maastricht. Wij ontmoetten mekaar in Sint-Truiden, tevens woon- en werkplaats van Hugo Duchateau, waar een ‘sportieve meet & greet’ dan ook voor de hand lag. Met aan de inkom van het contact center zicht op inspirerende portie kunst en aan de achterzijde een open zicht op het immense voetbalstadion van Stayen, is er voor elk wat wils. Callexcell, een bijzondere werkplek en dito partner van Pasfoundation, waar we nog enkele spontane reacties mochten sprokkelen.

Kathleen Swillens, PA van Karin Van De Velde, vindt de aanwezigheid van Belgische kunst uit de Pasfoundation-collectie erg inspirerend en verrijkend. “Het toegankelijk maken van kunst voor een ander publiek en de vele mensen op ons kantoor, is een grote meerwaarde! Het voegt absoluut iets toe en bewijst hoe sterk ons bedrijf en Karin naast professionaliteit ook heel sterk inzet op welzijn en een toffe werkomgeving, waar kunst en ook af en toe een leuk feestje (lacht) voluit toe bijdraagt.”

Christine Bertrand, onthaalmedewerkster voegt eraan toe dat ze énorm genoten heeft van het bezoek van Hugo Duchateau, wiens toelichting bij de werken erg ‘refreshing’ was voor haar en super dat Pasfoundation dat allemaal mogelijk maakt.

Karin Van de Velde, naast CEO van Callexcell, tevens voorzitter van Voka KVK Limburg, haast zich ondertussen een weg naar volgende meetings maar komt altijd graag terug op haar kantoor, omringd door kunst en naast een topteam ook  ‘Alle dieren van de wereld’, haar favoriete kunstwerk dat in haar kantoor de boel bewaakt! 😊

Interview – Sylvie Van Dun voor Pasfoundation