Kunstpakket 09

Het is prachtig wanneer een kunstpakket bepaalde kunstwerken werkelijk, of met een kwinkslag, visueel koppelt aan mekaar. Hier gaat het om animatie en rotatie of draaiende bewegingen die gesuggereerd worden.

Jan Yoors (1922 – 1977) brengt een gelijkaardig vurig temperament in beeld waar de draaiende animatie van het dansen aanstekelijk werkt. De weerspiegelingen in de glanzende bollen van het halssnoer en de sierspeld worden doorbroken door de hoek van de opstaande armbeweging centraal in het beeld.

De aangezette borstelstreken in de bruine tinten acrylverf van Vincent Van Den Meersch (1912 – 1996) zorgen ook voor dynamiek binnen de brede strook die een scherpe hoek maakt. (s.d.)

In de wandinstallatie van Paul Gees (°1949) tart de scherpe hoek in hout de zwaartekracht van de steen (2009). Een broos evenwicht staat in contrast met het zwarte vlak. Het spanningsveld van de mogelijke val waarop we wachten, balt alle beweging.

Hugo Duchateau (°1938) tekent een perfecte 3D-illusie: alsof het papieren molentje zich elk ogenblik uit het blad keert. (1973)

De zeefdruk van Urbain Mulkers (1945 – 2002) is een golvend abstract werk waarbij 4 rozetten of roosachtige vormen samen 1 grote rozet vormen (1972). De zeefdruktechniek in zwart/wit doet het geheel toch wat afgeplat overkomen, waarmee de sterke 3D-illusie achterwege blijft.

De 15 witte porseleinen ballen van Piet Stockmans (°1940) verschillen van grootte (1969). Samen lijken ze een verzameling van dansende lichtreflecties te bewaken die we ook zien terugkomen in de foto van Jan Yoors.