Kunstpakket 07

We worden uitgenodigd om aan te raken met onze ogen. Deze kunstcreaties willen ons meenemen naar het unieke en het tastbare, waarbij we de gelegenheid krijgen de gejaagde wereld te ontvluchten en stil te staan bij de essentie. Vele tinten zwart, één kleur of net een warm kleurenpallet. De schoonheid raakt en doet ons stilstaan om beter te kijken naar de werkelijkheid.

De zwarte pentekeningen van Ado Hamelryck (°1941) vormen een rafelig drieluik met rasters. De nadruk op de intensieve repetitieve handeling van de kunstenaar, legt alle nuances van zwart bloot. Het contrast tussen donkere en lichtere delen doet de zwarte kleur trillen. Hoe intens kan je zwart laten vibreren?

Een zeefdruk van Urbain Mulkers wappert in zwart en wit, eenvoudig en toch sierlijk.

Hugo Duchateau (°1938) keert op gelijkaardige wijze terug naar het fundamentele van de schilder- en tekenkunst: hoe trek je een lijn in een vlak? Een vlek in een kleurenmassa? Hoe is een ruimte opgebouwd uit vlakken? Duchateau speelt met gecontroleerde chaos en laat de materie ook een hoofdrol spelen. Slijpsel van kleurpotloden dansen door de ruimte.

Dit kunstpakket voegt het werk samen van vier kunstenaars die allen deel uitmaakten van de Limburgse School, een collectief ontstaan uit de Research Group van leermeester Vincent Van Den Meersch (1912 – 1996).Van deze laatste kunstenaar aanschouwen we een abstracte figuur met vloeiende kleurrijke vormen die oplichten tegen een grijze achtergrond. De grote kleurvlekken stellen niets concreet uit de werkelijkheid voor, maar staan op zichzelf en laten je verdwalen in de warme tinten van een eigen bestaan.