Kunstpakket 03

De drie werken van Urbain Mulkers (1945 – 2002) in dit pakket dateren uit zijn abstracte periode waar hij structuren van dynamische oppervlakken realistisch vorm geeft. Beide zeefdrukken laten een deining zien in stroken van wit en zwart. Het schilderij in acrylverf geeft een mistige structuur weer waaronder ook een bewegende stroming gesuggereerd wordt.

Bij Vincent Van Den Meersch (1912 – 1996) zien we een soort van dynamiek, weliswaar nuchterder voorgesteld tussen zuiver abstract kleurvlakken.

Piet Stockmans (°1940)  voorziet zijn bal van fijne rode concentrische lijnen, zodat een soort van roterende optische illusie verschijnt. Op die manier flirt Stockmans met de abstractie: de bal met fijne lijntjes is een  driedimensionaal bolvormig object.

Binnen het strakke abstracte raster van lijnen suggereert Hugo Duchateau (°1938) op zijn beurt een dynamiek van golvende 3D-slangen.

Deze laatste twee kunstenaars zijn leerlingen van Van Den Meersch geweest, met wie ze samen deel uitmaken van de Limburgse School (1973), een kunstenaarsbeweging die voortdurend naar vernieuwing zocht.