Kunstpakket 22

De kunstenaar stelt zich voortdurend vragen bij wat hij observeert. Net de kwesties waarop men niet meteen duidelijke antwoorden vindt, zijn interessant voor het artistieke creatieproces. Een momentopname kan een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn. De fijngevoeligheid waarmee de artiest zijn zoektocht aflegt bij het creëren, geeft bezieling aan het kunstwerk.

In dit kunstpakket krijgen we de kans om te kijken met de blik van zes kunstenaars.

Hugo Duchateau (°1938) laat het sijpelen van verf zien, in kleurcontrasten zoals rood en groen die mekaar intensifiëren. De ruimtelijke diepte-illusie die hij creëert in een tweedimensioneel vlak wordt versterkt door de tegenstellingen tussen lichte en donkere kleurpartijen.

Vincent Van Den Meersch (°1912-1996) voegt met een sterk afgelijnde geo-figuur meer kleur en dieptezicht toe aan deze reeks.

De tekening van een installatie op stelten vervaardigd uit een mix van technieken is van de hand van Paul Gees (°1949). De tegenstelling tussen hoge en lage onderdelen waarbij de installatie op stelten lijkt te staan, duwt tegen de grenzen van het beeldvlak aan.

Urbain Mulkers (1945 – 2002) nodigt ons uit om stil te staan bij een houten ronde doos gevuld met fragmenten van landkaarten. Het lijkt alsof je een puzzel van de wereld openlegt.

De momentopnames van dagdagelijkse gebeurtenissen in het openbare leven van New York zijn, dankzij de fotografie in contrastrijk zwart-wit, meeslepend en ontroerend. Het diepmenselijke oog maken de documentaire beelden van Jan Yoors (1922 – 1977) bijzonder krachtig.

En tenslotte, ‘Only for Adults’ (2009) van Piet Stockmans (°1940), een werk dat de kijker zelf lezen kan. De boeken in porselein van Piet Stockmans bevatten wel degelijk volgeschreven bladen, die omsloten, ‘vastgebakken’ en ‘gesloten’ zijn tot een bijzonder kunstwerk dat een verhaal in zich draagt. Een verhaal dat enkel de kunstenaar kent en waarmee hij ons aanspoort om tevreden te zijn met wat is en vooruit te kijken, niet eeuwig teruggrijpend naar wat afgesloten is. Dat geeft rust en nieuw perfectief.