Kunstpakket 12

Jacques Charlier (°1939) neemt de kunstwereld graag op de korrel. Mel Bochner en Ian Wilson zijn hedendaagse conceptuele kunstenaars die in New York leven en werken. In de conceptuele kunst is de idee belangrijker dan de uitvoering van het kunstobject. Voor deze kunstenaars ligt de creatie van kunst in het uitdenken ervan en erover praten. Hoe vertaal je de noodzaak aan het omzetten van een idee in een concreet materieel kunstobject?

Willy De Sauter (°1938) kiest voor de puurheid van warm koper dat de ruimte weerkaatst, waardoor het werk continu communiceert met de omgeving. Zo reflecteert het werk voortdurend de ideeën die aanwezig zijn.

De 10 zuilen van Ado Hamelryck (°1941) met tekens in grafietstift en bordverf op voegpasta aangebracht op hout, doen denken aan stenen tafelen die inscripties dragen om de ideeën van waarden en normen bekend te maken.

De 266 porseleinen plaatjes van Piet Stockmans (°1940), gekleefd op papier, tellen evenveel vaag getrokken blauwe vegen op elk plaatje. Elk tabletje staat op zichzelf, maar de kracht van de idee zit in de rangschikking van alle plaatjes samen.

Vincent Van Den Meersch (1912 – 1996) verlegt de focus van de idee naar het inzicht in de opbouw en structuur van vormen en kleurrijke rangschikkingen.

Tot slot is het concretiseren van een expressie in een kunstuiting voor Hugo Duchateau (°1938) een kwestie van verf en kleur de vrije loop te laten gaan in een spel van schijnbaar georganiseerde chaos.