Ado Hamelryck

(Halle 1941)

Woont en werkt in Genk. Studies aan de Academie voor Schone Kunsten (Brussel) en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (Antwerpen). Ere-docent aan de Katholieke Hogeschool Limburg – Audiovisuele en Beeldende Kunsten (Genk). Lid van de Limburgse School (1973).

Na een periode van relativerend realisme evolueert Ado Hamelryck naar een bezinnende fase die een terugkeer naar de essentie van het kunstenaar-zijn inhoudt. Vorm -uitsluitend zwart als kleur- en handeling vergroeien tot een eenheid in aanspreekbare ‘zwarte monotonie’.

Als ambachtsman vult hij zijn dagen met het aanbrengen van streepjes, vlekken en toetsen die als een geheimzinnige schriftuur op enorme papieren en andere dragers ruimtelijk uitgroeien tot een zwart universum waarin alle gevoelsmatigheid zoveel mogelijk wordt geweerd.

In zijn recente monografie Ado Hamelryck- Niet één zwart, maar zevenentwintig zwarten verzeker ik u, besluit auteur Francis Smets:

“In het werk van Ado Hamelryck ligt de nadruk op het actieve proces: de eenzame, eremitische performance. Het is een spirituele oefening, op een andere wijze beoefend dan de antieke filosoof of de boeddhist, namelijk als hedendaagse kunstenaar, maar wel als hun gelijke in het zoeken naar wijsheid.”

Werk in bezit van o.a. M HKA Antwerpen, Provincie Limburg, Vlaamse Gemeenschap, Franse Gemeenschap, CIAP Hasselt, Nationale Bank Brussel, Vlaams Parlement Brussel, KBC, MuZee Oostende, Atelier 340 Brussel, Stichting PASf.

Geïntegreerde dubbele muurinstallatie in het Provinciehuis te Hasselt.