Kunst & Muziek bij Mathieu Gijbels

GENIETEN MET ALLE ZINTUIGEN

Geniet samen met ons van deze terugblik op ‘Kunst & Muziek’ bij Mathieu Gijbels, in het kader van 10 jaar Pasfoundation! Op donderdag 16 februari (2013) zetten we de Liefde voor kunst en ondernemerschap in de verf met een unieke performance en feestelijk programma. Mathieu Gijbels, niet voor niets ook gekend als ‘De Voordenkers’ stapte mee in dit programma, met artistieke en muzikale toets.

Na een sprankelende ontvangst en aansluitend verrassend concert met gelegenheidsexpo, werd er genetwerkt op het raakvlak tussen kunst en ondernemen. Het was genieten met àlle zintuigen. Te horen aan het wervelende applaus en de vele uitbundig positieve reacties die we mochten ontvangen, raakten we met dit programma wel degelijk ‘de juiste snaar’ bij onze ondernemers en kunstliefhebbers. Kunst voegt iets toe en is voor iedereen! Dat stukje ‘kunsteducatie’ met soms ook een meer gedurfde programmatie, biedt Pasfoundation in samenwerking met partners graag aan.

KUNST & MUZIEK

Kunstenaar Ado Hamelryck (1941) is al een groot deel van zijn leven op zoek naar het zwartste zwart of tenminste naar alle mogelijke zwarte kleuren. Na een korte periode van traditioneel kleurgebruik schakelde Hamelryck over op zijn zoektocht naar het zwart. Net zoals hedendaagse kunstenaars als Anish Kapoor zoekt hij als het ware ‘het zwartste zwart’, waarmee hij echter ‘licht’ weet te brengen dankzij talrijke variaties in materialen, structuur en uitvoering.

Hamelryck  ontwikkelde in zijn manier van werken een geheel eigen signatuur, letterlijk en figuurlijk, ‘une écriture automatique’. Het aanbrengen van de zwarte verf of inkt op doek of op andere dragers als Nepalees papier, gebeurt steeds via een soort schriftuur, de taal van het lichaam, die zich  laat lezen als een zoektocht, een cryptische weg doorheen het leven van de kunstenaar. Het is als een meditatieve, ritmische beweging die misschien wel doet verlangen naar een even meditatief alsook ritmisch antwoord via andere disciplines zoals de muziek …. “La musique, c’est la calligraphie.”

De kracht van verschillende kunstvormen die mekaar versterken en uitnodigen tot reflectie of simpelweg te genieten en na te genieten, dat was deze voorstelling ten top!

JONGE VIRTUOZEN & LEVENSWERK IN DIALOOG

Pasfoundation koos voor deze Performance, getiteld ‘Verhoudingen’ vanuit het grensverleggende karakter waarbij het levenswerk van één van onze kunstenaars in dialoog gaat met een muzikale compositie, uitgevoerd door jonge virtuozen. Onder leiding van componist Pieter Schuermans, schitterden Nicolas Dupont aan de viool en Ari Evan, cello, samen op verbluffende wijze in deze voorstelling.

Nooit eerder klonk kunst zo intens, en dat vanuit ook onze wens om bij één van onze toonaangevende partnerbedrijven 10 jaar Pasfoundation te laten klinken als nooit tevoren! Pasfoundation bedankt Mathieu Gijbels en in het bijzonder Mathi Gijbels en marketeer Ethelle Weltjes van ganser harte, voor deze unieke samenwerking die gesmaakt werd door de vele aanwezigen.

NIEUWE VOORZITTER AAN ZET

Van deze mooie gelegenheid werd gebruikt gemaakt om de nieuwe voorzitter voor Pasfoundation het woord te geven. Notaris Ann Van Laere neemt de fakkel over van aftredend voorzitter Sergio Servellón. Wij geven haar binnenkort graag het woord in een aparte bijdrage en verwijzen tevens naar de ‘Testimonials’ op onze website.

Met een vrouwelijke voorzitter wordt alvast de toon gezet voor vernieuwing, in nauwe samenwerking met het team, bestuur en met een nadrukkelijk dankwoord aan de vrijwilligers. We wensen Ann Van Laere heel veel succes op weg naar Pasfoundation 3.0, dat dankzij de uitbouw onder Sergio Servellón het fundament voor kunstbehoud heeft verstevigd.

Op naar de volgende 10 jaar … met blijvende groei en de eindeloos inspirerende kracht van kunst, die mensen en werelden verbindt en raakt. Want laat nu net dat ook onze inzet zijn, om met gebundelde krachten steeds te verrassen en verblijden met kunst. En u ook stil te laten staan bij wat raakt, in de drukte van elke dag, om met een verrijkte blik geïnspireerd verder te kijken, te luisteren en met vernieuwde energie te verbinden.

Pasfoundation bedankt alle aanwezigen en bedankt tenslotte Juul Voets die als fotograaf (vrijwilliger) kunst en muziek gePASt in beeld bracht. De video werd gemonteerd door Ethelle Weltjens. Tekst en coördinatie voor Pasfoundation Sylvie Van Dun, i.s.m. Henk Heuts en vele helpende handen van onze vrijwilligers voor het welslagen van dit event.